Izjava s konferencije:
Sports ShoesBěžecké tretry Nike
 
KUPOVANJE SEKSA JE KORIJEN TRGOVANJA ŽENAMA!
RECIMO NE HIPOKRIZIJI DRŽAVA KOJE POTPISUJU KONVENCIJE PROTIV TRGOVANJA LJUDIMA, A ISTOVREMENO U VLASTITOJ ZEMLJI LEGALIZIRAJU PROSTITUCIJU! 
 
Počelo je Svjetsko nogometno prvenstvo. Za približno 3-4 milijuna nogometnih navijača – većinom muškaraca, država domaćica uvezla je tisuće žena iz Centralne i Istočne Evrope kako bi ih 'seksualno uslužile'. Da zabava bude potpuna, jer seks i sport idu savršeno ruku pod ruku.
 
Njemačka je 01.04.2003. godine legalizirala podvođenje i seks industriju. Međutim, postojeće legalne crvene zone sada su premale za tisuće sport/seks turista. U pripremama za taj priliv, njemačka seks industrija je podigla ogromni kompleks za prostituciju pod nazivom ARTEMIDA (koja ironija - koristiti ime grčke boginje djevičanstva i čednosti), kako bi ugostila 'cvjetajući biznis ' očekivan za vrijeme igara.
Na 3.000 m2 novoizgrađenog mega bordela u Berlinu, smještenog (čudno) neposredno uz glavno mjesto održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva, konzumirat će se ženska tijela, po svoj prilici i tijela građanki naših država. Sve je savršeno organizirano, podijeljeno je 100 000 besplatnih kondoma, sve je uređeno sa posebnom brigom za kupce, te specijalnim fokusom na zaštiti nihove 'anonimnosti'. Naše će žene ostati anonimne žrtve prostitucije i trgovanja ljudima na svjetskoj razini. Za mnoge vjerojatno nikad nećemo ni saznati.
 
Kakve to veze ima jedno s drugim? Fond Ujedinjenih naroda za populaciju (FNUAP) tvrdi: "Četiri milijuna žena i djece postaju svake godine žrtvama trgovanja ljudima, od kojih 90% u svrhu prostitucije!" Gdje su univerzalne vrijednosti koje štite ljudska bića kad su države koje su (kao Njemačka) ratificirale UN Konvenciju o suzbijanju trgovanja ljudima i iskorištavanja prostitucije drugih (iz 1949.) organizatorice najvećeg legalnog kršenja ljudskih prava? Bojimo se da će, vođene ovakvim primjerom, i naše države posegnuti za lakom zaradom od iskorištavanja žena koje su ionako diskriminirane i neravnopravne u svim sferama društvenog života, pa što znači još jedno? Žene su ionako stvorene da budu podređene i anonimne žrtve muškog nasilja, od obitelji, preko radnog mjesta, do politike. 
 
Kancelarka Njemačke Angela Merkel je također žena...
 
    
 
Mi, predstavnice ženskih nevladinih organizacija i učesnice II regionalne konferencije o prevenciji trgovanja ljudima u Zagrebu izjavljujemo:
 
 • PROSTITUCIJA je odraz neravnopravnosti spolova i muškog nasilja nad ženama.  To je seksualno iskorištavanje u kojem su žene fizički i psihički povređivane, a ženska tijela su tretirana kao roba koju se kupuje i prodaje.
 • Tretiranje ženskih tijela kao robe krši međunarodne standarde i konvencije koji promoviraju jednakost, međusobno poštivanje i ne-diskriminaciju. 
 • Države koje  poštuju dignitet i integritet svih svojih građana/ki ne dozvoljavaju legalizaciju seksualnog iskorištavanja žena kroz prostituciju.
 • Države koje nastoje suzbiti trgovanje ljudima ne odvajaju problem prostitucije od trgovanja ženama jer im je isti uzrok: potražnja za seksualnim uslugama i zloupotreba ženske seksualnosti.
 • Države koje nastoje suzbiti trgovanje ženama ne kažnjavaju žene koje se bave prostitucijom, nego korisnike usluga.
 • Države koje nastoje suzbiti trgovanje ženama ne usmjeravaju žene u uvjete seksualnog iskorištavanja nego im omogućavaju ekonomske uvjete da nikad ne uđu, ili da što lakše izađu, iz prostitucije.
 
Mi, potpisnice ove izjave pozivamo:
 • 32 države koje sudjeluju na Svjetskom nogometnom prvenstvu i ratificirale su UN Konvencije i/ili Protokole protiv prostitucije i trgovanja ljudima, među njima i naše, neka  se javno ograde od industrije prostitucije.
 • Članove svih, pa i naših, nogometnih reprezentacija, neka javno objave svoje protivljenje ovom i svakom drugom obliku seksualnog iskorištavanja žena.
 • Njemačku vladu, njemačku nogometnu federaciju i njenog predsjednika Gerharda Mayer-Vorfeldera, neka javno obeshrabre mušku potražnju koja potiče prostituciju.
 • Kancelarku Angelu Merkel neka svoje europske projekte ne temelji na profitu od prodaje seksa i zarade od krvavog novca žena u prostituciji
 • Sve zabrinute pojedinke i pojedince, te organizacije, da javno i masovno protestiraju protiv ovakvog i sličnih oblika promoviranja prostitucije i trgovanja ženama.